Wend.

Matkani ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi

1.6.2021
Miksi jättäydyin vakaasta työstä tyhjän päälle? Koska näin pilkahduksen työstä, jota haluan tehdä lopun elämääni. Ja koska olen optimisti.

Miksi ja miten päädyin työhöni ratkaisukeskeisenä valmentajana? Muutama vuosi sitten oivalsin, että haluan auttaa ihmisiä löytämään vahvuutensa ja näkemään sen kaiken hyvän, joka heissä jo on.

Kun etsin aikanaan ammatillista polkuani, hr-ala puhutteli minua. En tykkää paistatella parrasvaloissa, joten taustalla tapahtuva hr-työ tuntui luontevalta. Halusin auttaa muita onnistumaan. Nyt, lähes kymmenen vuotta myöhemmin olen nähnyt hr-alan monesta näkökulmasta; yrityksen sisältä henkilöstöpäällikkönä ja yrittäjänä, yritysjohtoa konsultoiden.

Hr-työssä minulle merkityksellisintä oli kahdenkeskiset kohtaamiset. Jälkikäteen ajateltuna ne olivat esimakua siitä, mistä pian innostuisin aivan uudella tavalla. Oli palkitsevaa nähdä, kun työntekijän työmotivaatio ja usko omaan ammattiosaamiseen vahvistuivat. Miten tätä voisi tehdä lisää?

 

Hyppy yrittäjäksi

Ajatus jäi kytemään mieleeni. Halusin tehdä työtä, jossa merkityksellisiä kohtaamisia olisi enemmän. Vaikka työelämä on kiireistä, täytyyhän meillä olla aikaa pysähtyä ja miettiä, mitä olemme juuri nyt, mitä haluamme olla ja mihin olemme menossa.

Täytyyhän meillä olla aikaa pysähtyä ja miettiä, mitä olemme juuri nyt, mitä haluamme olla ja mihin olemme menossa.

Jos ei nyt, koska sitten? Vuonna 2017 jättäydyin tyhjän päälle ja ryhdyin yrittäjäksi. Minua motivoi ajatus, että sen sijaan, että olisin yhden suuremman yrityksen leivissä, auttaisin hr-asioissa useita pieniä yrityksiä. Erityisen lähellä sydäntäni on ravintola-ala, jossa itsekin työskentelin opiskeluaikana.

Halusin auttaa sekä yrityksiä ja ihmisiä löytämään todellisen potentiaalinsa. Uskon, että kun löydämme vahvuutemme ja koemme itsemme arvostetuiksi, lähes mikä tahansa on mahdollista. 

 

Katse kohti tulevaisuutta

Rakastan opiskelua aikuisiällä, ja se helpotti tietäni kohti uutta ammattiani. 

Vuonna 2019 opiskelin positiivista psykologiaa, tutkin omia vahvuuksiani ja tarkastelin, mikä minulle on merkityksellistä. Pian minulle selkiytyi, mitä haluan tehdä työkseni. Valmentajana pystyn toimimaan vahvemmin oman innoitukseni äärellä. Valmennuksen ideologia tuntui oikealta, koska menneisyydessä vellomisen sijaan työssäni keskitytään tulevaisuuteen. Jokaisella on oma henkilökohtainen reittinsä, mikä näkyy myös yritykseni nimessä. Wend tarkoittaa going into specific direction typically slowly or by an indirect route. Se kuvastaa hyvin valmennuksen prosessia.

Wend tarkoittaa going into specific direction typically slowly or by an indirect route.

Kun sain valmiiksi positiivisen psykologian opinnot, aloitin heti ratkaisukeskeisen valmentajan opinnot Helsingin yliopiston kehittämiskeskuksessa. En silloin arvannut, kuinka merkityksellinen matka siitä tulisi.

Opinnot nyrjäyttivät täysin oman ajatteluni. Toisin kuin moni luulee, ratkaisukeskeisyys on muutakin kuin ratkaisujen tekemistä. Se on positiivista ihmiskäsitystä, omiin vahvuuksiin, pystyvyyteen ja tulevaisuuteen katsomista sekä tavoitteiden asettamista, henkilön omista lähtökohdista.

Koin vahvasti, että ratkaisukeskeisyyttä täytyy viedä eteenpäin työelämään – ja sillä tiellä olen tänään. 

 

Vahvuutena optimismi

Hyvinvointi, vapaa-aika ja opiskelu ovat minulle tärkeitä asioita. Siksi yrittäjyydessä houkutteli myös mahdollisuus väljempään arkeen. Nautin tavallisesta arjesta, koska olen rakentanut sen näköisekseni. En ole se yrittäjä, joka ahertaa kalpeana 16-tuntisia työpäiviä. Teen juuri sopivasti töitä, jotta voin hyvin, ehdin kehittää itseäni ja innostun siitä mitä teen. Näin myös asiakkaani hyötyvät osaamisestani parhaalla mahdollisella tavalla.

Rakastan liikkumista, erityisesti tanssia. Ulkoilen myös päivittäin useita tunteja koirani kanssa. Kävellessäni kuuntelen kirjoja ja opin uutta samalla kun nautin luonnosta. Nuorempana kilpaurheilin muodostelmaluistelussa, ja saavutimme ikäryhmämme maailmanmestaruuden. Kilpaurheilu opetti määrätietoisuutta, sinnikkyyttä ja tavoitteellisuutta. Joukkue oli kuin toinen perhe, ja silloin opin myös ymmärtämään ihmisiä ja inhimillisyyttä.

Perheeseeni kuuluvat Buenos Airesista kotoisin oleva mies, taaperoikäinen poika, koira ja kissa. Yhdessä muodostamme monikielisen ja monikulttuurisen pienen perheen.

Kun jättäydyin pois hyvästä työstä ja kun rakastuin ihmiseen, joka asui tuhansien kilometrien päässä, kummassakin tilanteessa minua vei eteenpäin sama voima; vahva optimismi eli luottamus tulevaan. Uskon, että pystyn ja luotan, että kaikki menee hyvin.

Uskon, että pystyn ja luotan, että kaikki menee hyvin.

cross